Quantcast
Channel: Preventie – Management Support
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Faalangst: zo kom je ervan af

$
0
0

Tussen 10 en 20% van de volwassenen worstelt met faalangst, een disproportionele angst voor mislukking. Soms remt die angst mensen zelfs in hun presteren. Als dat het geval is, als de angst geen reële grond heeft en iemand psychisch en sociaal in problemen brengt, is het een angststoornis. Hier volgen 5 tips om faalangst te bestrijden.

Onderpresteren

Als negatieve ervaringen thuis of op school of je eigen te hoge eisen aan jezelf zorgen voor negatieve gedachten (bijvoorbeeld dat anderen denken dat je dom bent) - kan dat leiden tot faalangst. Het gevolg kan zijn dat je weinig risico's neemt, geen projecten naar jezelf durft toe te trekken en blijft steken in een onderdanige, dienstbare rol.

Stress is oké

Soms zeggen mensen wel eens: stop gewoon met stressen! Maar dat helpt natuurlijk niet. Zo simpel is het niet. Daarbij: enige spanning heb je ook nodig om te presteren. Stress verhoogt je concentratie en zet je op scherp. Maar als spanning omslaat in angst, is spanning niet langer productief en is het tijd om daar wat aan te doen.

Faalangst bestrijden

Stop de innerlijke criticus

Noteer je faalangstgedachten en daag ze uit door je kritisch af te vragen of ze waar zijn, of je je doel ermee bereikt en of ze je niet onnodig in conflict brengen met jezelf of een ander. Wie zegt dat je een sukkel bent? Dat je vader dat er ooit eens uit ongeduld heeft uitgeflapt, wil niet zeggen dat het waar is. Ook al maak je fouten, je bent oké zoals je bent.

Herschrijf je geschiedenis

Als je in de vakantie tijd hebt, herschrijf dan de momenten in het verleden die mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van je faalangst. In plaats van de kritiek die je daadwerkelijk (of in je verbeelding) kreeg, krijg je complimenten voor de dingen die je maakte, het opstel dat je schreef. Je brein maakt geen onderscheid tussen een ware gebeurtenis en een bedachte. Dus benut dat zo eens ten positieve.

Geef niet op

Als je echt graag iets wilt bereiken, bijvoorbeeld een opleiding volgen naast je werk of je zelfbewuster gedragen, geef dan niet op. Zie jezelf als die peuter die valt en het steeds opnieuw probeert. Probeer plezier te hebben in wat je doet en niet om wat het je oplevert: status of meer geld.

Vertrouw op je eigen kracht

Breng in kaart wat je sterke en zwakke kanten zijn. Verwoord de goede kant van je zwakke kanten. Je let soms te veel op details en werkt daardoor langzamer dan een ander, maar je kracht is dat je zorgvuldig bent. Besef dat je om hulp mag vragen wanneer je ergens minder goed in bent. Daardoor word je niet weggevaagd, je sterke kanten blijven overeind.

Kijk vooruit

Als peuter leerde je niet te lopen door bang te zijn voor het vallen. Nee, je keek vooruit naar je vader of moeder die al klaarstond met gespreide armen om je op te vangen. Teveel stilstaan bij belemmeringen of fouten remt af. Besteed meer tijd te aan wat voor je ligt en wat je wilt.

Dit artikel verscheen in uitgebreidere vorm in Management Support Magazine december 2014.
Auteur: Carien Karsten, psychotherapeut, coach, auteur

Verdieping
Tips voor de solist, de creatieveling, de helper, de optimist en de perfectionist [Vakbase]
12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt [Vakbase]
Omgaan met je drive
[Vakbase]
Het 'big five'-model - doe de test [Vakbase]
Van perfectionist naar optimalist
[training]
Managementassistent en NLP [training]

 

The post Faalangst: zo kom je ervan af appeared first on Management Support.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Trending Articles